Free songs

Zgodovina

ŠENTLENART PRI BREŽICAH

 

Železniška postaja Brežice je imela že v preteklosti zelo velik pomen za celotno Posavje, saj se je odvijalo poleg potniškega tudi veliko tovornega prometa, ki je sicer v primerjavi s časom pred vsesplošno krizo v gospodarstvu, precej zmanjšal.

untitled-4 4

V času parnih lokomotiv so se lokomotive napolnile z vodo, v ta namen pa je bila zgrajena mogočna stavba, v kateri sta bila dva velika rezervoarja in s prizidanim stanovanjem za železničarja. Med tiri je stal tudi steber s premičnim lijakom, s katerim se je voda usmerila v napajalno odprtino na lokomotivi. S fotoaparatom je Branko Brečko ujel še zadnje trenutke našega “pumpenhausa”, preden je odšel v zgodovino.

stara sušilnica hmelja untitled-3 untitled-4 untitled-5 untitled-6 untitled-7 untitled-8

Vila Treppo, dom nekdanjih lastnikov Opekarne Brežice, je bila ena najznamenitejših, najlepših in najbolj znanih vil v Brežicah in tudi na Dolenjskem, kot smo izvedeli na okrogli mizi leta 2013, kjer se je lahko le z žalostjo ugotavljalo, da bo kmalu tudi porušena, saj je odgovorni niso zavarovali pred propadanjem, vandali in tatovom, ki so jo razbili v notranjosti in tudi pokradli bakrene žlebove in celo bakreno zaščito lesenih delov na ostrešju, tako da meteorne vode povzročajo neprecenljivo škodo. Vila še stoji in pogled nanjo daje slutiti čudovito arhitekturo in lepoto tega objekta, naše bližnje stavbne dediščine, ki je plačala visoko ceno zaradi zdrah po “lastninskem preoblikovanju”.

IMG_4995 IMG_4999 untitled-10 untitled-12

Naselje Šentlenart je pravzaprav dobilo ime po  podružnični cerkvi  sv. Lenarta. Prvič se omenja v letu 1443. V času reformacije je bila edino katoliško svetišče na območju današnje župnije. Pravokotna ladja s fasadnim zvonikom je iz leta 1840, osnove močno povišanega tri-osminsko zaključenega prezbiterija pa segajo v 15. stoletje. Danes je na oltarju obnovljen kip sv. Lenarta, nekdanjo oltarno sliko, delo baročnega mojstra Antona Cebeja, pa hrani posavski muzej Brežice. Ob cerkvi sv. Lenarta je kapelica Božjega groba iz srede 17. stoletja in pripada IV. tipu t.i. jeruzalemskih kapel. Zunanji križev pot je vodil od Rokove ali morda od nekdanje frančiškanske cerkve o prej omenjene kapelice. Žal sta se ohranila le dva kamnita reliefa s postaje pri cerkvi sv. Roka, ki sta bila do nedavnega vzidana v pročelje Rokove cerkve, danes pa čaka na morebitno postavitev znamenja, kakršno je stalo pred letom 1960.

lenart

Bajerji, ki so ostali kot spomin za zelo razvito opekarsko industrijo v Brežicah, ki je z zidno in strešno opeko napajala celo Posavje in del Zagreba. Nastali so z izkopavanjem najkvalitetnejše rjave in sive gline, po opustitvi proizvodnje glinene opeke pa se je bajer napolnil z vodo in je nastalo veliko jezero, ji je v okras kraju, za krajane pa je odlična točka za sprostitev, kakor tudi za ribolov. Zelo pomemben je tudi za številne ptice, žuželke in druge živali, saj se je z zaraščanjem okolice še bolj spojil z naravo in postal edinstveno življenjsko okolje.

bajer stare opekarne

 

V soseščini vile Treppo je bila tudi sušilnica hmelja, ki so jo porušili v letu 2014 in so na tem mestu zgradili novo poslopje s kmetijsko trgovsko dejavnostjo. Pred leti so bile tudi Brežice znane po številnih pridelovalcih hmelja, predvsem v družbeni lasti. Obrani hmelj so na tovornjakih in prikolicah pokrili z mrežami in ga tako pripeljali v sušilnico, kjer so ga sušili za prodajo. Po prijetnem vonju suhega hmelja je dišalo daleč na okoli.

 

 

error: Zaščitena vsebina !!